37. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında 15 Temmuz Milli İrade Meydanı’nda kutlama programı düzenlendi. Saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden program Ahmet Cevdet Paşa Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin folklor gösterisi ödül töreni ve şet kuşatma töreni ile devam etti.
Programa Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, AK Parti Aksaray Milletvekili Hüseyin Altınsoy, Belediye Başkanı Evren Dinçer, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş, Aksaray Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan, birim amirleri ile meslek odaları başkanları, davetliler ve vatandaşlar katıldı.
Vali Kumbuzoğlu:
“Ahilik insanlar var olduğu sürece devam edecek erdemli bir toplumsal harekettir”
Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu törende yaptığı konuşmasında; Ahiliğin yüzyıllardır esnafların ve toplumun yaşadığı, yaşattığı bir gelenek olduğunu belirtti. Bu geleneğin sadece çırakların kalfa, kalfaların usta olması olarak açıklanamayacağını kaydeden Vali Kumbuzoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ahilik aslında şu an en çok ihtiyacımız olan ticaretteki etik kuralların oturması, oluşması, alacak verecek ilişkileri, müşteri memnuniyeti ve esnafların birbiriyle olan ilişkilerini içinde barındıran yine Ahilik kurallarına uyan bir esnaf için gözü kapalı olarak bununla alışveriş yapılır, buna gidilir, bununla yola çıkılır diyebileceğimiz bir kurallar manzumesidir. Bu yönüyle Ahilik sadece geçmişte uygulanmış nostaljik bir şey değildir. İnsanlar var olduğu sürece devam edecek erdemli bir toplumsal harekettir.” dedi.
‘Akıl ve ahlak ile çalışıp, bizi geçen bizdendir’
Kalitenin sadece ürünlerde değil davranışlarda da aranacağını onun içinde Ahiliğin karakter eğitimi veren, bir eğitim kuruluşu gibi olduğunu belirten Vali Kumbuzoğlu;
“Güven duygusunun tesisi ile toplumsal huzurun önemli bir dinamiğini oluşturur. Barış ve sevgi iklimine zarar veren, hile, yalan, kıskançlık gibi duyguları içinde barındırmaz. İşin ehline verilmesi, ehlince yapılması planlar. Bu büyür bir inceliktir. Ahi Evran-ı Veli hazretleri asırlar önce, ahiliği insani ve İslami prensipler üzerine bina ederek aslında hiçbir zaman eskimeyecek evrensel değerler oluşturmuştur. ‘Akıl ve ahlak ile çalışıp, bizi geçen bizdendir ‘diyerek ahiliği tanımlamıştır.” dedi.
Aksaray Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan’da konuşmasında Ahiliğin kardeşlik, birlik, beraberlik gibi değerleri özünde topladığını söyledi.
Ahiliğin ticaret ve ahlakı buluşturan bir hayat felsefesi olduğunu belirten Ceylan; “ Ahilik; ortaya koyduğu temel ilkelerle toplumun tüm kesimlerini kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olma bilincini 13. Yüzyılda Anadolu topraklarına yayan bir düşence sistemidir. Ahilik dostluk ve yardımlaşmadır. Ahilik hile yapmamak, fahiş fiyata mal satmamak demektir. Ahilik yalan söylememektir. Esnafların da halkın hak ve hukukuna riayet etmesi kısacası Ahiliğin özetidir.” dedi.
Programda Ahilik Haftası kapsamında düzenlenen spor, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ardından İl Ahilik Kutlama Komitesi tarafından Yılın Ahisi seçilen Mehmet Teke, Yılın Kalfası Bünyamin Erk, ve Yılın Çırağı seçilen Zekiye Nur Altunkaya’ya hediyeleri takdim edildi.
Ahilik geleneğinde çırak, kalfa ve usta dönemlerinin anlatıldığı gösterinin ardından Yılın Ahisi seçilen Mehmet Teke’ye şet kuşanma töreni icra edildi. Törende Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve Belediye Başkanı Evren Dinçer şet kuşandı. Törenin sonunda katılımcılara Ahi Pilavı ikram edildi.