Aksaray Belediyesi, gelecek nesillere yaşanabilir bir şehir bırakmak için kente estetik, doğaya saygı kazandıracak pet şişe toplama kafesleri oluşturuyor.
Aksaray Belediyesi israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşumunun engellenmesi veya azaltılması, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanılmasına yönelik geçtiğimiz yıllarda giysi kumbaraları, sıfır atık toplama alanları, atık pil toplama alanları gibi projeler uygulamıştı. Sıfır atık kampanyası kapsamında uygulanan bu projelerle elde edilen atıklar Aksaray Belediyesine ait atık ayırma ve bertaraf tesisinde ekonomiye kazandırılıyor. Sıfır Atık Projesini desteklemek için yapılan çalışmalarla Aksaray Belediyesi aylık ortalama 11 ton pet şişenim doğaya karışmadan geri dönüşümünü sağlıyor. Şehrin işlek noktalarına yerleştirilen pet şişe kafesleri ile aylık 15 ton pet şişeyi geri dönüşüme kazandırmayı hedefliyor.
Sıfır atık yönetimi konusunda örnek gösterilen Aksaray Belediyesi, pet şişelerinde doğaya zarar vermeden toplanması için dekoratif toplama alanları oluşturuyor. Vatandaşlarda farkındalık uyandıracak pet şişe toplama kafesleri ‘kalp’ şeklinde tasarlandı.
Yenilikçi projelerin öncüsü olan Aksaray Belediyesi, pet şişe toplama kafeslerini ilk etapta 5 farklı noktaya yerleştirecek. Pet şişe toplama kafeslerinin yerleştirileceği yerler ilk etapta Aksaray Valiliği hizmet binası önü, Aksaray Belediyesi sosyal tesislerinden olan Piramit Kafe bahçesi, şehirler arası otobüs terminali bahçesi, Nora alışveriş merkezi önünde bulunan orta refüjü ve Makas Kent Park olarak belirlendi.
Aksaray Belediyesinin sıfır atık yönetimi konusunda elde ettiği başarının vatandaşların desteği ve duyarlılığı ile olduğunu belirten Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, doğada yüzyıllar boyunca kaybolmayan pet şişelerin toplama kafeslerine atılması konusunda da vatandaşlardan destek istedi. Pet şişelerin doğaya bilinçsizce atılmaması gerektiğine vurgu yapan Başkan Dinçer, şu açıklamalarda bulundu; ‘’Yaşadığımız yüzyılda dünya genelinde aşırı tüketim ve nüfus artışının yarattığı çevre kirliliği konusundaki bilinçlenme, geri dönüşüm sektöründe ilerlemeyi de beraberinde getirdi. Bizde yerel yönetimler olarak şehrimizde çağın gerektirdiği projeleri uygulamanın gayreti içerisindeyiz. Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar Sıfır Atık ve geri dönüşüm konusunda ciddi yatırımlarımız oldu. Bu alanda ülkemizde örnek gösterilen Belediyeler arasında olduk.
Şehrimizde uyguladığımız geri dönüşüm projeleri ile geri dönüşüme katkı sağlayarak hem doğal kaynaklarımızı koruyoruz hem de mevcut geri dönüştürülebilir plastikleri ekonomiye kazandırıyoruz. Hepsinden daha önemlisi gelecek nesillere temiz kaynaklar bırakmış oluyoruz. Yerel yönetimler olarak plastiğin çöp değil, geri dönüştürülebilir bir hammadde kaynağı olduğu, geri dönüşümün geleceğimizde vazgeçilmez bir yeri olduğuna inanıyoruz. Bu yönde çalışmaların öneminin farkındayız. Unutulmamalıdır ki 1 ton plastiğin geri dönüştürülmesi ile 41 kilogram sera gazının doğaya salınımı önlendiği gibi 5 bin 774 kilovat enerji ile yüzde 80 enerji tasarrufu sağlanıyor. Çocuklarımız ve geleceğimiz için geri dönüşüm alanında çalışmalarımız artarak devam edecektir.’’ Dedi.